Sommeren 1918 ble det aller første landsstevne for guttemusikkorps arrangert i Birkelunden i Bærum. Det var også da Norges Musikkorps Forbund ble stiftet. Dette stevnet var til stor inspirasjon, og tanken om et eget guttemusikkorps dukket opp på Høvik glassverk. Guttene der hadde jo bestandig fulgt verkets musikkliv med glede og interesse. Tanken om et eget korps slo an, og da det viste seg at over femti gutter var interessert, tok Ragnvald Nilson og Frithjof Pettersen initiativet til stiftelsen av Høvik Glasverks Guttemusikkorps. Dette skjedde 18. august 1918. Økonomien var dessverre svært dårlig. Problemet med å skaffe 5 000 kroner til instrumenter var næremest uløselig, for de måtte nødvendigvis kjøpes inn samlet. Glassverkets ledelse var villige til å hjelpe med det nødvendige lånet mot at det ble tatt et fast, jevnlig trekk i lønnen til guttenes fedre og mødre. De arbeidet jo på verket.
Asker og Bærums budstikke 27. august 1918
«I forrige uke blev der startet et guttemusikkorps paa Høvik Glasverk med ca. 40 medlemmer. Gutterne fik for et par dage siden utleveret nye instrumenter og alle de frygtelige toner og lyder de hittil har præsteret har været til en sand plage for stedets befolkning. ”Uf det var fælt” sa en av dem som hadde git sin medvirkning til anskaffelsen av disse instrumenter. ”Vi faar ikke levende fred fra tidlig på morgen til sent paa kveld, de frembringer den mest hjerteskjærende lyd”. Men vedkommende trøstet sig med at hr. disp. Haug hadde sagt at det vilde gaa over om 3–4 dage».
Etter bare tre måneders forløp, dristet guttemusikk-korpset seg til å holde en konsert i turnlokalet. Verksledelsen var selvsagt invitert og møtte frem med direktør Arild Berg i spissen. Han ble så begeistret for den iver og musikkglede guttene viste, at han etter konserten ettergav hele resten av lånet!
Gleden var naturligvis stor. Hele vinteren ble det øvet iherdig, og da det i Oslo om sommeren 1919 kom på tale med en tur til Stockholm, ble Høvik Glasverks Guttemusikkorps invitert med. Ved denne andledningen skjenket glassverket korpset en fane og uniformer tegnet av glassmagasinets tegner, Johan Bothner. Oppholdet i Stockholm ble meget vellykket. Korpset spilte en rekke steder, blant annet ved Stockholm slott hvor kongen, Gustav V ble underholdt. På hjemveien reiste korpset om Gøteborg. Der spilte det ombord på det norske panserskipet «Tordenskjold» som var på besøk i byen.
Samme år ble også skolen overtatt av kommunen, og korpset endret navn til Høvik Verk skoles guttekorps. I 1955 fikk endelig jentene innpass i korpset, og det skiftet navn til Høvik Verk Skoles Musikkorps. Dette navnet ble i 1981 forenklet til dagens navn: «Høvik Verk Skolekorps.»
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb002299.jpg)
Uniformene er tegnet av glassmagasins tegner Johan Bothner. Kilde: Bærum Bibliotek Bærumssamlingen
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb002300-1-1024x692.jpg)
En skremmende opplevelse for guttekorpset
Sommeren 1920 hadde korpset en nifs opplevelse. De hadde vært på Gåsøya for å besøke ingeniør Ulstrup, hvor korpset hadde spilt og hygget seg hele dagen. På hjemveien, i skumringen ved 20-tiden, dro de tilbake til verket i ekspeditør Reiersens motorbåt med en snekke på slep på den ene siden, og en jolle på slep på den andre siden. Man ante fred og ingen fare da det plutselig skjedde en alvorlig ulykke.
Da de i tusmørket nærmet seg Lille Ostøsund ble de opmerksom paa to motorskøiter som med ganske stor fart kom side om side fra Slæpenden ut til Lille Ostøsund. Reiersen slog av motoren, guttene blaaste i sine horn og skrek alt hva de orket for at varsle dem, som var ombord paa motorskøitene, en forgjæves. Fartøierne fortsatte med fuld fart gjennom det trange sund. Ved en rask og kraftig manøvre fra Reiersen lykkedes det at lægge kursen noget over til venstre mot Ostøen idet samme motorskøiterne svinget indover mot byen, slik at sammen støtet kom paa skraa. Derved gik det kun utover den ene baat – snekken – istedetfor alle tre som ellers vilde være viet den visse undergang.
Asker og Bærums Budstikke, sommer 1920
Snekken hvori sat 14 gutter og to voksne ble i et øieblik trukket inunder skøiten, fyldt med vand og væltet rundt. Et par av guttene fikk hoppet over i motorbaaten, de andre fulgte med i vandet. Motorskoitene stoppet og hjalp til med redningsarbeidet. To unge damer som straks kom til i en baat var ogsaa riktig flinke. De hjalp op flere av guttene som laa i vandet og kavet for livet.
Hadde ikke saa mange vært svømmedygtige vilde det set rent ilde ut. Da man hadde faat op alle som var at se, gjaldt det i en fart at komme iland paa Grimsøen for at holde mandtal – og heldigvis der manglet ingen. Men guttene mistet 10 av sine fine instrumenter og endel notestoler.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb002336-1024x700.jpg)
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb002301.jpg)
Å sykle bak når de marsjerte ned til Siggen,var herlig og jeg lurte alltid på hvilken instrument jeg skulle velge når jeg en gang skulle begynne. Men det ble aldri noe av det
Tron Nilsen
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb005728-1024x683.jpg)
Ja, for en herlig vårfølelse det var å sykle bak «Musikken» når de var ute og øvde til 17. mai på veiene rundt Verket og Høvik
Christian SMITT
![Høvik verk skoles guttekorps 1953](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb004890-1024x739.jpg)
Svein Ola Johnsen var med i Høvik Verk Guttekorps fra 1949 til høsten 1955 og spilte althorn og b-kornett. Deretter hadde han et kort opphold i ungdomskorpset hvor han spilte skarptromme. Det var en fin tid, forteller Svein. Både jeg og broren min Terje var med. Vi var med på mye moro og hadde noen fine turer i inn- og utland. Vi var blant annet på tur til København med M/S Kronprins Olav og bodde på et herberge i Nørre Voldsgade. En annen ting jeg husker godt, var da vi var på landsstevnet på Gjøvik. Vi bodde på en skole i Raufoss og det var nærmere 5 000 musikanter. Jeg husker det var lange matkøer og det var en prøvelse for en 12 år gammel gutt. «Gammel Jegermarsj» som fellesnummer med tidsforskyving var moro, men ikke direkte vakkert!Jeg husker også de søte jentene fra Haslum Skoles Jentekorps. Jentekorpset ble startet i 1952 og var kanskje på sitt aller første stevne den gangen.
Senere ble onkelen vår, Ivar Stendal dirigent for korpset forteller Svein Ola videre. Vi ser bilde av Ivar Stendahl fra 1966 nedenfor.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/10/GK.H-1024x713.jpg)
Thorvald Isdahl forteller: «Mener å huske at jeg, og flere fra klassen, begynte i korpset samme år som jenter fikk adgang (1955). Jeg spilte Ess-kornett. Da jeg begynte fikk vi hvit matrosuniform, men etterhvert byttet vi til de mørkeblå.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb003158-1024x635.jpg)
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/09/sb002302.jpg)
Kilder: Barumshistorie.no og boka «Høvik Glassverk – Høvik Verk» ved Kulturutvalget i Bærum og Jacob Jacobsen,1983. Bilder og bildebeskrivelser er hentet fra Bærum Bibliotek Bærumssamlingen
Høvik verk Skolekorps i 1970
I Allers nr 7 i 1970 kunne man lese dette flotte oppslaget om Høvik Verk Skolekorps.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/11/hovik-verk-skolekorps-fra-Allers-1970-779x1024.jpg)
65-årsjubileum i 1983
Fra Asker og Bærums budstikke: Lørdag var det 200 mennesker tilstede på Høvik Verk Skoldekorps jubileumskonsert i skolens gymnastikksal. Korpset ble stiftet i 1918 og feiret altså 64 årsjubileum, noe som også ble markert tidligere i år med et jubileumsstevne på Sangens og Musikkens Dag. Konserten lørdag ble etterfulgt av jubileusmiddag med rundt 100 gjester i Saga Petroleums Hus på Høvik. Det var også dirigentskifte under jubileusfeiringen.
Dirigent Ole Arnt Westberg, som har gjort en utrettelig innsats for Høvik Verk Skolekorps gjennom fem år, la det taktstokken og ble etterfulgt av Tore H. Jacobsen, som også er dirigent for Lommedalen Musikkorps. Høvik Vekr Skolekorps teller med og A og B-aspiranter 58 medlemmer. Formann for korpset er Henning Knutsen, mens Karen Berman er korpsleder i jubileusåret.
Konserten på Høvik Verk skole var delt opp i fire avdelinger, den første under dirigent Ole Arnt Westberg, som i pausen overlot taktstokken til Tore H. Jacobsen. Korpsets nye dirigent innledet med å dirigere «Suite från Drottningholm Teater» i eget arrangement. I tredje avdeling spilte aspirantkorpset småstykker og viste hva de kunne.
Etter velblåst konsert var det middag senere på kvelden. Her ble Ole Arnt Westberg hjertelig takket for innsatsen. To fra korpset, Cecilie Geelmuyden og Per Arne Tandberg holdt taler for avtroppende dirigent og overrakte ham en gave, et vakkert speil i innrammet messing. «-Hver gang du ser i speilet, så husk på oss, sa de to, på vegne av alle i Høvik Verk Skoles Musikkorps.
Korpsets nye dirigent ble ønsket velkommen. Tore H. Jacobsen har ofte hatt med korpset å gjøre, både som gjestedirigent og instruktør. Han har tidliger dirigert Høvik og Blommenholm skolekorps og har også vært dirigent for Jar Skoles Musikkorps. Nå vil han bli å finne på Høvik, hvor tilgangen på aspiranter fortsatt er meget god og hvor korpsånden lever i beste velgående, både blant de spillende medlemmer og i foreldreforeningen som står bak.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/10/hovik-verk-artikkel-1983-1024x766.jpg)
Ikke nok med dette, Høvik Verk skolekorps ga ut en ekte kassett i jubileumsåret 1983. Den holdt fantastisk kvalitet, hevder noen av de medvirkende. Vi kan dessverre ikke få verifisert denne påstanden da redaksjonen av denne historiefortellingen ikke har tilgang på kassettspiller.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/10/kassett-hovik-verk-skolekorps.jpg)
85-årsjubileum i 2003
Da korpset måtte fornye uniformene omkring 1982/83, fant vi gamle uniformer på loftet på gamleskolen. Skjortene ble kopiert med matroskrager, sydd på fabrikken Rosenvinge. Dette inspirert av de første uniformene til Høvik Verk som hadde hvite bukser og hvite overdeler med matroskrage (se bilder lenger opp på siden). Luene var også inspirert etter de gamle vi fant den gangen. Vi ser korpset med matroskrager basert på redesignet fra 80-tallet på bildet under.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/11/IMG_9371-1024x478.jpeg)
100 år i 2018
I 2018 markerte Høvik Verk skolekorps 100 år med et jubileumsstevne på skolen. I forbindelse med jubileet skrev budstikka denne artikkelen https://www.budstikka.no/skole/utdanning/hovik-verk-skole/100-aring-blaste-i-gang-forste-skoledag/s/5-55-711065. Sommeren 2018 var korpset på jubileumstur til Mallorca.
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/11/IMG_9372.jpeg)
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/11/mallorka-2018-02.jpg)
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/11/mallorka-2018-01.jpg)
![](https://www.hovikverkskolekorps.no/wp-content/uploads/2024/11/mallorka-2018.jpg)